Fietssafari met local cowboy Cliff - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van René Poels - WaarBenJij.nu Fietssafari met local cowboy Cliff - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van René Poels - WaarBenJij.nu

Fietssafari met local cowboy Cliff

Door: Rene Poels

Blijf op de hoogte en volg René

15 September 2007 | Zambia, Livingstone

Vanochtend hebben we een heel bijzondere fietssafari gedaan in de omgeving van Livingstone met Cliff Sitwal, bekend als de locale Zambezi cowboy. Die bijnaam dankt hij aan het dragen van een rieten cowboy hoed. Ter inleiding: Cliff (37)is geboren in het binnenland, 40 km van de stad. Hij volgde de basisschool en leerde goed engels. Omdat de ouders zijn middelbare opleiding niet konden betalen ging hij werken na schooltijd om het geld zelf te verdienen. Een jongen met doorzettingsvermogen en een wil. Hij werkte korte tijd op een camping en toen kwam hij op het idee om toeristen per fiets kennis te laten maken van de bevolking, de dorpjes en de natuur. Hij kocht in 2001 zijn eerste fiets en ging aan de slag. Cliff is inmiddels getrouwd en heeft twee kinderen: David (7) en Lisa (10). De fietssafari werd een succes; inmiddels heeft hij er 26. En dagelijks leidt hij toeristen fietsend rond op plekken waar je als toerist nooit komt. Met het verdiende geld bouwde hij een stenen huisje. En op de dag dat zijn kinderen naar school moesten besloot hij ook in zijn dorpje Damabwa Site Kashitu een klaslokaal te bouwen met zijn verdiende geld. In 2002 deed Marije van Wijk uit Dreumel mee aan zo'n fietssafari en was zo onder de indruk van Cliff's verschijning en verhaal dat ze besloot om deze ambitieuze Zambiaan te helpen. Dat heeft inmiddels geresulteerd in de bouw van drie klaslokalen, de bouw van een toilet gebouw en komend jaar wordt er weer een lokaal bijgebouwd. Zestig kinderen volgen onderwijs en dat worden er 90.
En Cliff blijft -samen met zijn jongere broer Oliver (23)- maar safari's houden per fiets om geld binnen te krijgen voor het betalen van de leerkrachten, het dagelijks eten van de kinderen e.d. Een geweldig initiatief van deze Zambiaan. Een magnifiek project: toerisme in dienst van educatie.
En de fietstocht is geweldig. Door de bush. Al snel aan het begin zagen we krokedillen, apen en antilopen. Cliff vertelt boeiend over de natuur, de bomen (waarvan de takken worden gebruikt om de tanden te poetsen) en zelfs over de enorme olifanten uitwerpsels. De lokale bevolking neemt een drol mee in de hut en zijn dan gevrijwaard van insecten. Bovendien bevindt zich in de drol een palmvrucht die niet is verteerd, deze wordt door de mensen eruit gehaald en opgepeuzeld. Een delicatesse! Tijdens de vier uur durende fietssafari bezochten we twee dorpjes, werden we rondgeleid, zagen en roken de armoede en bezochten een lokale markt.
Het is een voorrecht om deel te nemen aan Cliff's fietssafari en met onze bescheiden bijdrage (25 dollar per persoon) een steentje bij te dragen aan dit fantastisch project.
Met dank aan Toine Brands van de Stichting Boeken Steunen Mensen uit Venlo die ons tipte voor deze safari!

• 15 September 2007 - 18:03

André & Christian:

Erg leuk om te lezen al die indrukken en ervaringen. En met de mooie foto's krijgen we er ook een beetje een beeld bij. Groetjes, André, Christian en de rest

• 15 September 2007 - 21:31

Diny:

Bij elke reis verbaas ik me weer opnieuw, hoeveel projekten er vanuit Nederland worden gesponserd.

Prachtig die fietstocht. Geniet ze!

• 16 September 2007 - 13:02

Rein:

Er zijn zo te zien al weer veel foto's
    biekomen.
    veeeel plezier in Zambia

Rein Poels

• 18 September 2007 - 16:29

Jan En Trudy:

Wat een grappig verhaal,Wie verwacht er nou een FIETS safari in Zambia,erg leuk om te lezen . Geniet ze nog
    Groetjes

• 20 September 2007 - 15:15

Marja:

Hallo Rene,

Wij zijn sinds 11 september weer terug in Nederland. Ik was aan het googelen op Local Zambezi cowboy omdat ik zoveel respect heb voor wat hij/zij doen. Wij hebben ook de fietssafari gedaan (met Oliver) en het was de indrukwekkendste ervaring van onze reis; vooral de enthousiaste kinderen waren innemend. En ja, wat hebben wij het goed hier in Nederland. Leuk om het uitgebreide verhaal van jou te lezen. Ik print het gelijk uit om het mijn man te laten lezen. Bedankt. En nog veel plezier en genieten in Afrika.